Skip navigation

ENG · GER · RUS · FRA · POL · HUN · SPA | Main · Pos · Neg · IE+ · IE- · Prn · Pda · CSSoff

OK2RKB » Úvodní stránka » Aktualita | ---

Aktualita

č. 23

Jak bylo na zimním QRP závodě

07.03.2009 13:18:01, Pavel PPK

Když už jsem se pustil do aktualizace stránek kvůli 1. subregu tak doplním ještě události za minulý měsíc - tj. pár řádek ke QRP závodu.

Z celého klubu nakonec zimní QRP závod 8.2.09 zkusil odjet pouze Pavel PPK. Jak se mu na závodě dařilo?

Velice nepříznivé počasí, do 12h tahem pršelo, pak tahem sněžilo. Vysílal jsem ze skály na Babím lomě z JN89GH, tam i zpátky jsem musel pěšky, takže mi počasí totálně zavařilo a ještě než jsem vylezl nahoru, tak jsem byl promáčený. Kvůli dešti jsem začal s hodinovým zpožděním. Na 70cm mě mile překvapilo množství stanic. Když jsem lezl ráno v dešti na kopec tak jsem si říkal, že to klidně můžu zabalit a ani nemusím nahoru lézt, že tady zespodu z Moravy se stejně na nikoho s QRP výbavou na obou stranách nedovolám. Ale vše bylo jinak a celou poslední hodinu bylo co dělat. Byl problém ale se zahraničními stanicemi. Prostě ze směru dál na jihovýchod s výjimkou OM stanic asi nikdo nejel, a do Německa se dovolat nedalo. Takže mi bylo jasné, že bodově nemám na stanice z Čech naprosto šanci. Stačí když se jim zadaří tak 2 nebo 3 spojení dále na západ a nedokáži to ničím přebít.

Dvoumetrová část byla příjemná hlavně naprosto čistým pásmem, narozdíl od jiných závodů. Opět byl problém s nedostatkem zahraničních stanic. Slyšel jsem sice stanice ze západu, ale nedokázal jsem se na ně dovolat. Takže opět dopředu bylo jasné, že celkový počet bodů bude nekonkurence schopným.

Vysílal jsem na FT817 bez jakékoliv úpravy, tj. max. 5W výkonu. Antény jsem měl osvědčené vzory DK7ZB, na 70cm 9.el a na 2m 5el. Napájení ze dvou již postarších paralelně zapojených Pb gelových akeců 12V 12 a 7Ah. Deník jsem psal klasicky na papír. Na 70cm jsem udělal 10 QSO, 1142 bodů a ODX 198 km. Na 2m 22 QSO, 3298 bodů a ODX 266 km. Závod se mi - až na to počasí - líbil. Není rušení na pásmu. Stanice mají rovnocenné vybavení, tj. většinou se dá dovolat (slyším = udělám). Délka etap 2h je fajn, celou dobu je co dělat, a přitom se závod zbytečně nenatahuje do délky. Příjemné bylo, že se ozvaly i stanice pouze rozdávající body, a také že tyto nesoutěžící stanice upravily asi výkon na rozumnou míru, protože na pásmu bylo čisto (alespoň tady na jihu). Jestli se závod bude konat i příští rok, tak se myslím vyplatí se ho zúčastnit. A co si myslím že by chtělo do tohoto typu závodu zlepšit na mé straně na výbavě? Chtělo by to předzes a ziskovější antény.

Protože jsem ještě skoro celý týden po QRP závodě doma sušil věci, tak jsem se nedokázal donutit hned další víkend znovu lézt na kopec na provozní aktiv, ale udělal jsem alespoň pár spojení z domu. A na pásmu jsem se potkal s Liborem ZO, který se v provozáku ozval, a i s Pavlem PMA, který na kopec nevyrazil ze zcela prozaického důvodu - těsně před víkendem mu odešlo auto a měl ho v servisu a tak se nakonec s Jimem GTI na kopec nevypravili.

Pro zobrazení přehledu všech aktualit přejděte na úvodní stránku.

Nahoru